Wie zin heeft in een leerzaam avontuur, zowel tijdens als na stagetijd, zit goed in Nicaragua! Er zijn vele mogelijkheden in verschillende branches. Over je vrije tijd hoef je je ook geen zorgen te maken. Dan kan je dit prachtige, niet- toeristische land verkennen en genieten van de schoonheid die het biedt. Heb je hier een keertje geen zin in, vertoef dan een dagje in je hangmat en geniet van het weer, de lokale rum, een vers fruitsapje of een lokaal biertje.
Uitdagende de stage opdrachten:
Doordat hier echt nog een tekort aan kennis en goed geschoolde werknemers bestaat, krijg je hier bij veel stages uitdagende mogelijkheden op je vak gebied. Er is namelijk simpelweg niemand anders die dat werk kan doen vanwege gebrek aan kennis of geld om een deskundige in te huren.
Verzelfstandigen:
Ook al ben je nog student, men ziet je tijdens je stage vaak als een professional en je collega's hebben verwachtingen van je. Men verwacht dat je weet wat je doet, dus als je ergens niet zeker van bent moet je dat helder communiceren. Men verwacht dat je zelfstandig kan werken, ook al communiceert On-Stage duidelijk van te voren dat dit niet geheel het geval is. Vooraf wordt met bemiddeling van On-Stage bepaalt wat je stage/ onderzoek / vrijwilligers opdracht is.
Door je omgeving wordt je gedwongen te verzelfstandigen. Je kan je omgeving namelijk niet veranderen en jezelf wel. Zelfstandig worden is niet altijd even gemakkelijk en leuk. Maar wel gelijk één van de belangrijkste leerprocessen. Wil je later een baan op niveau? Dan is zelfstandig kunnen werken en denken echt een pre en onderscheid jij je van de rest door een dergelijke stage ervaring.
Over het algemeen verzorgt het bedrijf waar jij zal werken een orientatie van één a twee weken. Daarna maak je op basis van je stagegids en recente ervaringen een stageplanning (of update hiervan). Deze bespreek je met je begeleider, die hier vervolgens feedback op geeft. Over het algemeen is men heel bereidwillig je te helpen, maar je moet zelf aangeven waar je behoeftes liggen.
Wil je bijvoorbeeld iedere week een voortgangsgesprek met je begeleider? Dat kan, maar je moet dat zelf nog eens aangeven bij je stageplannig en meestal ook nog eens een paar dagen van te voren en de dag zelf je begeleider aan de mouw trekken. Waren er bepaalde afspraken gemaakt omtrent je werkzaamheden en worden deze niet nagekomen? Stel het aan de orde en waarschijnlijk verandert de situatie dan snel. Denk niet gelijk het ergste van het bedrijf of On-Stage, men werkt hier nu eenmaal anders en afspraken hebben hier een andere waarde. Als je er zelf niet uitkomt, dan kan je altijd On-Stage nog inschakelen om je te helpen.
Integreren:
Je collega's en werkomgeving zullen haast 100% Nicaraguaans zijn. Verbazing, verrassingen, teleurstellingen en frustratie ten spijt: je omgeving kun je niet veranderen. Jij zal dus moeten leren integreren. Je aanpassen aan je (vreemde) omgeving en deze beter leren kennen. Je leert ook gelijk dat wat voor jou vanzelfsprekend is, dat voor een ander niet hoeft te zijn. Je leert dat je onbewust onbekwaam bent op vele vlakken en daarmee wordt je gelijk bewust onbekwaam en later misschien zelfs bewust bekwaam.
Een bijdrage leveren:
Nicaragua is arm, 48% van de bevolking leeft onder de armoede grens. Armoede gaat vaak gepaard met ellende. Het grootste gedeelte van de bevolking is hier werkeloos en heeft geen cent te makken. Dus ook voor vermaak is er geen geld beschikbaar. Vele kinderen (en volwassenen) vervelen zich enorm omdat ze nog geen bal hebben om mee te spelen. Hun toekomst is vaak uitzichtloos. Als jij stage gaat lopen bij bijvoorbeeld één van onze onderwijs-, zorg-, toerisme-, of technische stagebedrijven, dan betekent jouw aanwezigheid echt wat. Veel mensen zijn zo onwetend of onkundig, dat je ze belangrijke zaken kunt leren. Alleen al door aanwezig te zijn en je gewoon te gedragen als normaal, met je eigen ideeën en gewoontes laat je je Nicaraguaanse omgeving zien dat het ook anders kan ( niet per se beter trouwens) en zo wordt er langzaamaan verandering teweeg gebracht.
Doordat On-Stage duurzaam te werk gaat, draagt iedere stageplek/vrijwilligerswerk een (klein) steentje bij aan een betere toekomst, soms op een directe manier, soms op een indirecte manier. Alleen al door in Nicaragua te verblijven help je mensen aan hun broodnodige inkomen door te betalen voor je huisvesting, maaltijden enzovoorts.
Je horizon verbreden:
Als je in Nicaragua stage komt lopen dan verbreed je je horizon. Je leert een andere taal (Spaans) en een andere manier van leven kennen. Ook leer je je (onbewuste) vooroordelen kennen en bijstellen. Hierdoor word je breder inzetbaar en persoonlijk sterker. Je leert jezelf vaak beter kennen gedurende zo'n stageperiode. Je beseft wat je sterke en zwakke kanten zijn en je leert daarmee om te gaan. Je krijgt praktijkervaring in je studie onderwerp en geeft daarmee meer inhoud aan je diploma.
Dromers en doeners:
Je hebt dromers en je hebt doeners. Alle doeners beginnen als dromers. Mocht je nu denken "hmm, een stage in Nicaragua, dat lijkt me wel wat", maar zie je jezelf nog niet zo 1-2-3 in het vliegtuig stappen. Realiseer je dan dat dit heel normaal is. Als On-Stage hebben we al heel vaak gezien dat mensen heel nerveus zijn voor vertrek, en sommige mensen door de angst van het onbekende niet eens de uitdaging aan gaan. Dat is erg jammer want de meeste studenten blijken zich binnen enkele dagen al helemaal op hun gemak en zelfs 'thuis'te voelen in Nicaragua. De medewerker s van On-Stage horen dan geregeld opmerkingen als:' Ik snap niet waar ik me nu zo druk over heb gemaakt' of 'het is hier veel leuker dan ik dacht!'.
Ook merk je dat je jezelf op verschillende vlakken kan te overwinnen, je leert je grenzen kennen, en snapt na verloop van tijd beter hoe de wereld in elkaar steekt. Je Spaans gaat vooruit, je leert je kennis praktisch toe te passen en wordt zelfstandiger. Behalve talloze unieke momenten en gave ervaringen krijg je een enorm gevoel van vrijheid. Een besef van alle mogelijkheden die je nog hebt in het leven.
Kijk ook eens op reisblogs, instagram en tripadvisor en zoek dan naar de verslagen over Nicaragua. Of bezoek bekijk de ervaringen van onze studenten op de homepage. Niet geschoten is altijd mis, en mocht je het echt niet leuk vinden dan kan je altijd nog terug naar Nederland. On-Stage heeft inmiddels al honderden studenten aan een stage geholpen, en de ervaring heeft geleerd dat slechts 1% eerder terugkeert dan gepland.