Duurzaamheid speelt een zeer grote rol bij On-Stage en dat komt onder andere naar voren in vrijwel alle stages, het prijsbeleid en de humane bedrijfsvoering.
On-Stage Latijns Amerika is in 2006 opgericht door Onno Bierman en Tjitske de Winne. Tegenwoordig werken er veel meer mensen met en voor On-Stage, maar Tjitske en Onno stonden aan de wieg van On- Stage en daarom volgt hier een stukje van hun geschiedenis.
Al voordat ze van elkaar droomden, bestond de droom om naar het buitenland te vertrekken. Tjitske had al flink wat buitenland ervaring met haar buitenlandse vakantiewerk, stage, werk en vrijwilligerswerk. Met haar bijbaan als serveerster voor de Formule 1 reisde ze heel de wereld rond. En haar stage in Chili en het vrijwilligerswerk in Ecuador maakten het allemaal goed duidelijk: "er is meer dan alleen het Nederlandse leven"
Maar ja, je kan niet blijven dromen. Dus na een tijdje gereisd te hebben na de studie, toch maar serieus aan de bak. Want wat moet, dat moet. Na terugkomst in Nederland leerden Onno en Tjitske elkaar kennen. Al snel bleek dat het wel goed zat tussen die twee. Helemaal toen bleek dat ze dezelfde buitenland wens hadden
Onno was net terug van een seizoen skileraar zijn in Oostenrijk. Ook hij wist inmiddels dat er meerdere mogelijkheden bestaan dan alleen die van leven in Nederland. Die andere mogelijkheden leken hem aantrekkelijker dan het leven in Nederland zoals hij dat kende. Al snel gingen ze samenwonen. Niet alleen voor de lol, maar ook om eens kritisch te kijken of ze elkaar wel echt zo leuk vonden en om geld te sparen. Gelukkig vonden ze elkaar echt leuk en met het sparen begint ook de vorming van hun plannen. Wat wilden ze? Wat konden ze? En hoe dan?
Ze zochten naar één goed idee waarin hun wensen gecombineerd konden worden. Een ontwikkelingsland leek een logische keuze. Daar was hun spaargeld tenminste nog wat waard. Met hun Nederlandse afkomst, opleiding en talenkennis hebben ze daar meer te bieden dan de gemiddelde persoon. In Nederland ben je hiermee slechts één van de velen, wat excelleren moeilijk maakt.
Het derdewereldland naar keuze werd Nicaragua. Een prachtig, veilig en bovenal leuk land met geweldig vriendelijke mensen en veel uitdagende mogelijkheden. Het land is volop in ontwikkeling en hongerig naar kennis. Kennis is er in Nederland voldoende, en omgekeerd biedt Nicaragua een overvloed aan natuur, cultuur en avontuur. Een maatschappelijk verantwoord (stage)bemiddelingsbureau blijkt voor hen ideaal. Hiermee kunnen ze een bijdra.
Tijdens de eerste jaren werden de voordelen en de behoeften van Nicaragua verder duidelijk. Inmiddels verzorgt On-Stage Nicaragua niet alleen stages en cursussen Spaans maar ook vrijwilligerswerk en enkele sociale projecten. Ook is On-Stage inmiddels actief in Ecuador, Costa Rica en Panama en heeft het verdere uitbreidingsplannen, vandaar de naam On-Stage Latijns Amerika.
"Ik heb nooit geloofd in de versie van vrijheid die volgens sommigen bereikt wordt door voor een grote onderneming te gaan werken en goed betaald te worden. Het lijkt mij een versie van het leven waarin de dingen die je geacht wordt te beheersen of te bezitten, uiteindelijk jou beheersen of bezitten. Veel mensen zijn het bezit van hun bezittingen. Zij schijnen het anders te zien. Maar het is wel de waarheid." -John Lanchester-