VACANT:89 - Business/Economics, International Business, Communication
Organisatie: Microkrediet Regio: Masaya, Nicaragua
Stagebedrijf

Deze organisatie bestaat uit verschillende takken:

• TAK A: het verstrekken van microkrediet voor het opstarten van bijv. een bedrijf, educatie, gezondheid of huisvesting. De werknemers hier doen niet alleen de boekhouding, maar bepalen ook de kredietwaardigheid van personen/bedrijven, innen het geld en doen de marketing voor het microkrediet.

• TAK B: het motiveren van de lokale ontwikkeling. Dit doen ze o.a. door met zogenaamde promotors de communities in te gaan. Ze spreken dan met de mensen en stellen samen een diagnose op (ongeveer zoals een SWOT) over de community, o.a. over de sociale problemen en schrijven een plan van aanpak hiervoor. Voorbeelden van probleem gebieden zijn: gezondheid (zorg), onderwijs of wegen. Als de mensen problemen hebben die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen, dan helpen en begeleiden ze hen met het indienen van klachten. Ook helpen ze bij het hele proces van eventuele andere betrokken partijen. zoals MINSA (Ministerie van Gezondheid) of MINED (Ministerie van Onderwijs) of bij de juridische weg. In deze tak helpen ze ook met het opzetten en verbeteren van bedrijfjes.

• TAK C: het geven van bijv. cursussen boekhouden en individuele begeleiding hiervoor, maar ook helpen bij marktonderzoek voor het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Zelf ontvangen de promotores ook geregeld cursussen van bijvoorbeeld universiteiten.

Afhankelijk wat van je gaat doen wordt één van de promotores je stagebegeleider, zij hebben hier ervaring mee.

Een groot probleem in Nicaragua is de werkeloosheid. Dit stagebedrijf zet zich ook in om de werkloosheid te bestrijden, door bestaande bedrijven te verbeteren en uit te breiden om zo meer werkgelegenheid te creëren, evenals het helpen van mensen zonder werk met het opzetten van bedrijfjes (opzetten van een businessplan, boekhouding, etc). Denk aan: schoenmakers, textiel bedrijfjes, bakkers, transportbedrijfjes, etc. Ze helpen hen ook met de technische ondersteuning (bijv. nieuwe naaimachines, de schoenmakers betalen 60% zelf m.b.v. microcrediet en 40% krijgen ze cadeau) en het vinden van afzetmarkten (bijv. via beursen in Costa Rica voor de pottenbakkers in San Jan de Oriente). In al hun werkzaamheden houden ze ook rekening met de menselijke ontwikkeling (emancipatie, huiselijk geweld, hygiene, etc.) en het milieu.

Doelstelling: financiële hulp en strategische sturing bieden aan ondernemers

Stagewerkzaamheden

De directeur is zelf een econoom en ze zijn gewend aan het ontvangen van buitenlandse stagiaires (meestal zijn dit Amerikanen). Iedere student begint met een oriëntatie van ongeveer twee weken (ongeveer een week bij iedere tak) en daarna bepalen de studenten in welke tak ze het liefste willen werken. Stagiaires kunnen deelnemen aan bestaande activiteiten, maar het bedrijf vindt het vooral fijn als je zelf ook initiatief neemt en je eigen project opzet binnen jouw vakgebied en hun werkgebied onder hun begeleiding.

Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een marktonderzoek of (wat ze heel graag willen) de bedrijfjes helpen met het opzetten van een (evt. meertalige) website, zodat ze een groter bereik krijgen. Zelf hebben ze ideeën, maar als je eenmaal hier bent, zal je ook veel mogelijkheden voor verbetering zien. Er is intern echter geen budget voor de realisatie van dergelijke projecten, andere stagiaires lossen dat vaak op door op creatieve manier de kosten te drukken en als ze eenmaal een goed plan hebben bij hun familie, vrienden, school, etc, geld in te zamelen. Dit werkt over het algemeen erg goed.

De werktijden zijn van maa-vrij van 08.00-12.00 en 13.00-17.00 en soms in de avonden i.v.m. cursussen. Er werken 17 mensen in vaste dienst waarvan 8 mannen. Je krijgt een bureau tot je beschikking en wireless internet, je moet wel je eigen laptop meenemen.
 
Opmerkingen

Masaya is best een grote stad, zeker voor Nicaraguaanse begrippen (ca. 115.000 inwoners) en er zijn niet veel buitenlanders te vinden (goed voor je Spaans), maar het ligt heel centraal waardoor je gemakkelijk van alles kan ondernemen in de weekenden.

Huisvesting: Je kan zowel in Masaya als in Granada gaan wonen. In Masaya zit je op loopafstand van je stage, vanaf Granada is het 20 minuten met de bus.

Geïnteresseerd?
Neem na gratis aanmelding via de website, contact op met service@onstagelatijnsamerika.com 

Voor alle duidelijkheid:
Voor vele opleidingen voorziet On-Stage in passende stage- en afstudeerplaatsen. Naast deze vacatures hebben wij nog een ruim aanbod aan andere stageplaatsen
 
Bekijk ook onze Fanpage on Facebook