VACANT:47 - HBO-V / Verpleegkunde
Organisatie: Buitenschoolse opvang arme buurt Regio: Granada, Nicaragua
Stagebedrijf

Deze organisatie is opgericht door een rijke Deense man, die op een duurzame manier de toekomst van arme bevolking van Granada wil verbeteren. Dit doet hij voornamelijk door zich op de kinderen te richten. Het blijkt nu eenmaal gemakkelijker om hen iets te leren.

Hij is actief voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Door in voeding, onderwijs, ondersteuning, werk en zelfvertrouwen te voorzien hoopt hij de kinderen een beter toekomstperspectief te geven.
 
Doelstelling: arme kinderen en ouders een kans geven op een betere toekomst.

Omdat o.a. de hersenontwikkeling al wordt bepaald in de eerste levensfase, heeft hij sinds enige tijd ook een hulpprogramma voor zuigelingen. Zijn doel is de zuigelingen niet al in de eerste twee jaar van hun leven een achterstand op te laten lopen, zodat zij een ook een eerlijke kans hebben op een betere toekomst.

Iedere dag van 11.00-12.00 komen ongeveer 24 vrouwen met hun baby's samen in het opvangcentrum. Dit op zich is al enorm nuttig, omdat vrouwen hier een minderwaardige positie hebben en vaak uberhaupt nergens naar toe kunnen.

In totaal bestaat de groep uit 44 vrouwen met baby's. Iedere bijeenkomst is vrijwillig en vrijwel zijn er altijd ca. 24 vrouwen en baby's aanwezig. Iedere dag is er een ander thema voor de workshop. De thema's worden vastgesteld met behulp van de adviezen van het Ministerie van Gezondheid. Voorbeelden van onderwerpen zijn: borstvoeding, hoe je baby lichamelijk te stimuleren, wat te doen bij diaree, hygiëne, family planning, etc. Door verpleegkundigen worden iedere maand baby's gemeten, gewogen en ingeënt indien nodig.

Een vast onderdeel van de bijeenkomst is het voeden groente en fruit aan de baby. Het opvangcentrum voorziet in deze gezonde babymaaltijden en de moeders voeren deze aan hun baby's. Het eten van groente en fruit is niet gebruikelijk in Nicaragua, dus je kan hierbij zien hoe groot de invloed is van deze bijeenkomsten op de lichamelijke geestelijke ontwikkeling van de baby's.

Stagewerkzaamheden

Als jij hier stage komt lopen dan zorg jij grotendeels voor de voorbereiding van de workshops. Per thema zoek jij passende informatie op het internet en natuurlijk gebruik je de opgedane kennis van je opleiding. Ook ben je bij de bijeenkomsten aanwezig en help je mee, zodat de moeders je leren kennen en vertrouwen.

De organisatie zou ook graag zien dat je de baby's die afwijken van de normwaarden onder de loep neemt. Je doet bij deze baby's bijvoorbeeld huisbezoeken om te zien of er iets gewijzigd kan worden in hun directe omgeving om de specifieke klacht van bijvoorbeeld ondergewicht, huidproblemen of ademhalingsproblemen aan te pakken.
 
Je stagebegeleidster is Angela, de directrice van de baby club. Zij is ervaringsdeskundige en doet haar best om alles in goede banen te leiden en er het beste van te maken. Maar ze is niet gediplomeerd, dus overleg met school of dit een probleem is.

Voor preventie en controle werk krijg je ook de vrijheid om je te richten op de andere (oudere) kinderen die van deze opvang gebruik maken.
 
Opmerkingen

Uiteraard moet je Spaans leren spreken. Als je dat nog niet doet dan kan je via On-Stage een cursus volgen, zodat je in ieder geval de basisvaardigheden beheerst. Daarmee kom je in deze stage al een heel eind. Je moet flexibel en creatief zijn, en een goed inlevingsvermogen hebben. Dingen gaan hier anders, soms met en vaak ook zonder reden. Jij probeert jouw kennis toe te passen op de mogelijkheden die er hier zijn en je staat open om de gewoontes van de lokale vrouwen te leren begrijpen.

Geïnteresseerd?
Neem na gratis aanmelding via de website, contact op met service@onstagelatijnsamerika.com 

Voor alle duidelijkheid:
Voor vele opleidingen voorziet On-Stage in passende stage- en afstudeerplaatsen. Naast deze vacatures hebben wij nog een ruim aanbod aan andere stageplaatsen
 
Bekijk ook onze Fanpage on Facebook